ČAS PRÍPRAVY: 10-12 min. pečenie
STUPNE: 170°
Ingrediencie
50g ryžovej múky
45g cukru krupica
2 vajcia veľ. M
Postup
Bielky vyšľahajte dotuha
V šľahaní pokračujte aj naďalej. Len po lyžiciach začnite pridávať cukor. Pokračujte do spotrebovania cukru a ešte minútu pokračujte v šľahaní. Cukor sa začne rozpúšťať a sneh zahustí.
Pripravte si žĺtky a lyžicou ich opatrne vmiešajte k bielkom. Stačí pár premiešaní aby cesto nespadlo.
Na záver pridávajte postupne aj múku a opäť lyžicou premiešajte. Stačí miešať len čo je nutné na cesto bez hrudiek (pri dlhšom miešaní sa stráca nadýchanosť bielkov)
Cesto preložte do vrecka s odstrihnutou špičkou o šírke cca 1,5 cm.
Okamžite striekajte na plech vyložený papierom na pečenie. Toto cesto sa nedá schovávať je potrebné ho ihneď použiť. Pre vytvorenie typickej špičky na piškóte striekajte piškóty kolmo k plechu a až sa po stlačení vrecka vytvorí koliesko zdvihnite nahor.
Veľkosť piškótu odporúčam o niečo menšiu ako je v obchode aby boli piškóty chrumkavé, ale nepripálené. V prípade väčších piškótov znížte teplotu na 160 stupňov.
Pečte v predhriatej rúre na strednom rošte pri teplote 170 stupňov 10-12 minút dozlatista. Ak sú niektoré piškóty mäkké, ale chcete ich chrumkavé nechajte ich cez noc vyberané na linke a až potom ich uložte do dózy.
Vychladnuté piškóty uložte do vrecka alebo uzatvárateľné dózy
Foto/recept zdroj: https://www.zijemehomemade.cz/ryzove-piskoty-bez-lepku/