Kulajda (bezlepková)

Kulajda (bezlepková) post thumbnail image

ČAS PRÍPRAVY: 60 min.

STUPNE: 180°

Ingrediencie

  • 700 g zemiakov
  •  250 ml bezlaktózová smotana na šľahanie
  •  30 g múky (Schär Mix B)
  •  50 ml oleja
  •  2 l vývaru
  •  soľ
  •  mleté čierne korenie
  •  hrsť sušených húb
  •  bobkový list
  •  mletá rasca
  •  ocot
  •  čerstvý/sušený kôpor

Postup

  1. Sušené huby namočíme do teplej vody na približne pol hodinku. Následne ich vyžmýkame a orestujeme v hrnci na oleji (my ich predtým nakrájame na menšie kúsky). Jemne ich osolíme, pridáme korenie, bobkový list, mletú rascu a na kocky nakrájané zemiaky. Celé to zalejeme vývarom a povaríme približne 15 minút. Pokiaľ nemáte k dispozícii čerstvý vývar, tak je možné ho nahradiť aj vývarom z bujónu.
  2. Do smotany na šľahanie si pridáme múku a poriadne premiešame. Pomaly ju prilievame do polievky za stáleho miešania. Polievku prevaríme a pridáme nasekaný čerstvý kôpor.
  3. A teraz nasleduje najdôležitejšia časť celého postupu a to dochutenie octom. Do hrnčeka si odoberieme trochu polievky a necháme chvíľku vychladnúť, potom pridáme ocot. Až takúto zmes pridávame priamo do polievky, aby sa nezrazila.
  4. Kulajdu podávame s vareným alebo ideálne so strateným vajíčkom.

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *