INGREDIENCIE
150 g sušienok Lotus/Biscoff (cca 20 sušienok) (sušienky môžeme použiť aj iné)
50 g rastlinného masla
250 ml rastlinnej smotany na šľahanie (napríklad Vegánsky krém na šľahanie z DM)
160 g smotanového syra (rastlinný)
6 sušienok Lotus/Biscoff (alebo iných podobných sušienok, napr. bezlepkových)
2 vrchovaté polievkové lyžice nátierky Biscoff
30 ml smotany na šľahanie (vegán)
80 g nátierky Lotus/Biscoff (na plnenie + pokvapkanie)
Lotus/Biscoff sušienky (na ozdobu)
POSTUP
Pridajte rastlinné maslo do malého hrnca a zohrievajte na slabo, kým sa úplne roztopí. Odstráňte z ohňa a pridajte do stredne veľkej, žiaruvzdornej misky.
Pridajte sušienky do mixéra a rozmixujte dohladka. Do rozpusteného masla nasypte sušienky a premiešajte varechou. Mal by pripomínať mokrý piesok a keď ho stlačíte medzi prstami mal by držať svoj tvar. Do každej formy na sušienky natlačte približne 50 g zmesi, pričom dbajte na to, aby ste ju natláčali čistými rukami. Čím je kompaktnejšia, tým je menšia pravdepodobnosť, že sa bude drobiť. Počas prípravy plnky vložte do mrazničky.
V stredne veľkej miske pridajte rastlinnú smotanu na šľahanie a smotanový syr. Najprv šľahajte pri nízkej rýchlosti, aby ste zabránili striekaniu z misy, a potom nastavte na vysokú rýchlosť. Vyšľaháme do zhustnutia. Bude to trvať asi 5 minút. Používam stojanový mixér s nadstavcom metličky, ale poslúži aj ručná metlička. Zmes by mala byť hustá a krémová.
Vložte sušienky Biscoff/Lotus do mixéra a mixujte dohladka.
Nasypte pomleté sušienky a nátierku Biscoff a pomiešajte, aby sa spojili.
Preneste smotanovú plnku do zdobiaceho vrecka s veľkou násadkou s okrúhlym hrotom (alebo jednoducho odstrihnite hrot vrecka).
Smotanovú plnku rovnomerne nalejte do každého pohára. Zarovnajte vrch špachtľou.
Pridajte 40 g biscottovej nátierky do vrecka a napichnite do stredu každého cheesecake. Vrch koláčov uhlaďte zadnou stranou lyžice.
Vložte do mrazničky na 4 hodiny alebo kým nie je stuhnutý.
Ak máte hotovo zatlačte na dno formičky na sušienky, aby sa uvoľnili z formy. Ak koláče dobre nestuhnú, nebudú úhľadne vychádzať z formy.
Tip: Cheesecaky necháme cez noc v mrazničke a potom ich dáme na hodinu pred podávaním do chladničky, aby sa nerozmrazili úplne, ale boli o čosi mäkšie.
Roztopte 30 g nátierky Biscoff a na vrch každého koláča pokvapkajte. Urobte to, keď je cheesecake ešte vychladnutý. Ak to urobíte, keď sú cheesecaky mäkšie, teplo by mohlo cheesecake roztopiť.
Do misky dáme 30 ml smotany na šľahanie a vyšľaháme do zhustnutia. Používame stojanový mixér s nadstavcom metlička.
Krém preneste do zdobiaceho vrecka s otvorenou hviezdicovou násadkou. Na vrch každého koláča naneste špic šľahačky.
Každý cheesecake ozdobte sušienkami Biscoff, trochou nátierky Biscoff a trochou chrumkavých sušienok.
Dobrú chuť!