Cesto:
🌱 160 ml (2/3 šálky) rastlinného mlieka (kokosové alebo iná náhrada)
🌱 1 čajová lyžička ume octu (môže byť aj jablčný ocot)
🌱 14 sušených ďatlí – odkôstkované
🌱 3 stredne zrelé banány
🌱 4 PL javorového sirupu
🌱 2 ČL vanilkového extraktu (môže byť aj mletá vanilka)
🌱 100 g kokosového oleja (roztopený)
🌱 60 ml (1/4 šálky) extra panenského olivového oleja
🌱 300 g (2,5 šálky) hladkej špaldovej múky (v prípade bezlepkovej verzie treba nahradiť inou bezlepkovou múkou)
🌱 60 g (1/2 šálky) kakaového prášku (my sme použili karob namiesto kakaa)
🌱 2 ČL prášku do pečiva (používame bezfosfátový)
🌱 štipka soli
Na avokádovú polevu:
🌱 4 zrelé avokáda
🌱 6 PL javorového sirupu
🌱 60 g (1/2 šálky) kakaového prášku (opäť sme použili karob)
🌱 1 ČL vanilkového extraktu (môže byť aj mletá vanilka)
POSTUP:
- banány popučíme
- v ďalšej miske si nachystáme odkôstkované ďatle, ktoré pokrájame a zalejeme vriacou vodou, následne necháme chvíľu postáť
- do banánov pridáme kokosové mlieko, javorový sirup, ume ocot a oleje – spolu rozmixujeme
- ďatle si zlejeme z vody a pridáme do zmesi a následne mixujeme
- pridáme všetky ostatné sypké ingrediencie a rozmiešame
- cesto nalejeme do tortovej formy a pečieme na 180°C cca 30-45 min.
POSTUP NA POLEVU:
- avokáda si ošúpeme, vyberieme kôstky a následne po-mixujeme
- pridáme ostatné ingrediencie a premiešame
- polevu si necháme v chladničke odstáť
Upečený tortový korpus necháme vychladnúť a potrieme polevou. Fantázií sa medze nekladú, viete si ozdobiť tento rýchly a zdravý koláč ľubovoľne podľa seba.
TIP: Viete si korpus rozrezať na dve polovice (alebo ho upiecť na dvakrát) a pridať polevu aj medzi korpusy aj na ne.
DOBRÚ CHUŤ!